loader image

FAI Talks – Mohamed Rachid El Mahfoudi

Miercuri, 22 iunie 2022 @ 12:00, la Facultatea de Arhitectură Iași, sala A0.6A., are loc conferinta Conferinta ARHITECTURA MAROCANĂ. Arhitectura tradițională: oaza Figuig sustinuta de Mohamed Rachid El Mahfoudi, Director al Ecole Nationale d’Architecture d’Oujda, Maroc si Chaib Amine, absolvent al facultatii noastre, in prezent asistent universitar la Ecole Nationale d’Architecture d’Oujda. Aceasta conferința este organizată prin programul  programul Erasmus+ KA107.


ARHITECTURA MAROCANĂ: Arhitectura tradițională: oaza Figuig

Figuig, un mare oraș din nordul Marocului, situat în apropiere de granița cu Algeria, se distinge prin apropierea sa de Munții Atlas și prin priveliștea extraordinară creată de zecile de mii de palmieri și curmali ce definesc peisajul orașului și al împrejurimilor sale. Timp de secole, Figuig a reprezentat un punct de popas important pentru două rute de caravane care traversau Marocul. De altfel, Figuig era în trecut și un loc primitor și pentru pelerinii care se îndreptau spre Mecca, precum și pentru călătorii între Tanger, la nord, și Timbuktu, peste deșertul Sahara, la sud. Orașul a dezvoltat șapte ksour, sau districte fortificate, începând cu secolul al XI-lea. Fiecare ksar își controla propriile plantații de curmal, iar comunitățile au luptat între ele pentru drepturile asupra resurselor în cea mai mare parte a istoriei orașului. În interiorul zidurilor crenelate, fiecare district conține un ansamblu dens de locuințe tradiționale marocane. Casele, cunoscute sub numele de riads, sunt organizate în jurul unei curți deschise, în jurul cărora gravitează viața privată a locuitorilor.

În ultimele două decenii, Figuig s-a confruntat cu o criză economică și socială paralizantă, care a demarat odată cu închiderea pe termen nelimitat a frontierei dintre Algeria și Maroc, în 1994. Punctul de trecere a frontierei din apropierea orașului Figuig era al doilea cel mai aglomerat de-a lungul celor 1.000 de mile de frontieră dintre cele două țări. De atunci, comerțul cu interiorul Algeriei a dispărut, în timp ce numărul călătorilor a scăzut, transformând Figuig într-un avanpost izolat. Mulți locuitori din Figuig au ales să plece, iar depopularea a dus la abandonarea cartierelor istorice, părți din acestea fiind acum reduse la ruine. Cu toate acestea, Figuig rămâne o destinație atractivă pentru călătorii moderni. Orașul încă mai produce textile, broderii și covoare și este renumit pentru curmalele sale. Această dependență de producția tradițională a însemnat că sistemele istorice de irigații au fost menținute și că orașul nu și-a pierdut integritatea.

CONFIRMARE LOCURI ARHITECTURĂ