loader image

Expoziția și lansarea proiectului „Ambulanța pentru Monumente”

Evenimentul de lansare și vernisajul expoziției „Ambulanța pentru Monumente 2016-2019” va avea loc luni, 10 februarie la ora 16.00 la Facultatea de Arhitectură “G.M. Cantacuzino” str. Prof. doc. Dr. D. Mangeron Nr 3, Iași.

Asociația ACTUM și partenerii săi Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Facultatea de Arhitectură “G.M. Cantacuzino” vă invită la lansarea mult așteptatei “Ambulanțe pentru Monumente – Moldova Nord” ce își propune salvgardarea monumentelor istorice aflate în stare avansată de degradare din județele Iași, Botoșani și Suceava cu sprijinul financiar al  Dedeman S.R.L. în calitate de partener principal.

Cu ocazia lansării Ambulanței pentru monumente – Moldova Nord va fi vernisată o expoziție de anvergură cu 50 de panouri ce vor prezenta cele 30 de intervenții realizate de „ambulanțele” regionale între 2016 și 2019 în mai multe regiuni ale țării efectuate pe biserici de lemn și de zid, turnuri, conace, halte CFR și mori de apă.

Printre vorbitori se vor număra reprezentanți de seamă ai domeniului patrimoniului construit :

Arh. Șerban Sturdza – Vicepreședinte al Fundației Pro Patrimonio

Ing. Virgil Băbîi – Director al Direcției Județene pentru Cultură Iași

Arh. Radu Andrei – Prodecan al Facultății de Arhitectură “G.M. Cantacuzino” din Iași

Arh. Eugen Vaida – Președinte al Asociației Monumentum

Arh. Nicole Caba – Președinte al Asociației Actum

“Ambulanța pentru Monumente” este un proiect susținut de Alteța Sa Regală, Prințul de Wales, și derulat la nivel național de mai multe organizații  care și-au propus să acționeze eficient în domeniul salvgardării patrimoniului imobil prin punerea în siguranță a unor obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare sau de precolaps. Peste 600 de monumente istorice din România aflate în proprietate privată sau publică așteaptă salvarea de urgență și numărul lor crește îngrijorător. Proiectul “Ambulanța pentru Monumente” prin intermediul căruia se realizează punerea în siguranță a patrimoniului cultural imobil cu ajutorul voluntarilor, al meșterilor și al comunităților locale sub stricta supraveghere a specialiștilor din domeniul conservării și restaurării monumentelor istorice. Acolo unde proprietarul oferă materialele de construcție necesare, „Ambulanța pentru monumente” acționează pentru punerea în siguranță a monumentului cu ajutorul unei autoutilitare echipate cu uneltele necesare. Proiectul și-a propus salvgardarea patrimoniului imobil și realizarea evidenței patrimoniului; creșterea nivelului de pregătire profesională a specialiștilor prin educație non-formală participativă după sistemul „hands on training”, recuperarea tehnicilor tradiționale și a materialelor locale, conștientizarea și implicarea comunităților în acțiunile de salvgardare a patrimoniului, conștientizarea și educarea mediului politic printr-o abordare pro-patrimonio și crearea de noi audiențe pentru patrimoniul cultural.

Update 12.02.2020 – Galerie foto

Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image
Slider image