1. SCOP
1.1. Prezentul regulament are ca scop stabilirea metodologiei de încasare şi evidenţa taxelor care pot fi plătite de candidaţii la admitere şi/sau studenţii la studiile universitare de licenţă și master integrat în cadrul facultăţii.
1.2. În conformitate cu Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, Art.119 (3) „Instituţiile de învăţământ superior au autonomie în stabilirea cuantumului taxelor şi au obligaţia să le comunice tuturor celor interesaţi, inclusiv pe site-ul universităţii”.
2. DOCUMENTE DE REFERINŢĂ
2.1. Legea educaţiei naţionale nr.1 / 2011 cu modificările şi completările ulterioare.
2.2. Legea 441/2001 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 133/2000 privind învăţământul universitar şi postuniversitar de stat cu taxă.
2.3. Ordonanţa de Urgenţă nr. 49 / 2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative.
2.4. Procedură de organizare a activităţii didactice pentru studiile universitare de licenţă COD.PO.DID.01.
2.5. Procedură de organizare a activităţii didactice pentru studiile universitare de masterat COD.PO.DID.02.
2.6. Hotărârea Senatului nr. 181 din 7 iulie 2020 privind aprobarea cuantumului unor taxe pentru anul universitar 2020/2021.
3. MODALITĂŢI DE PLATĂ
La Facultatea de Arhitectură ”G.M.Cantacuzino” cuantumul taxelor se propune de către Biroul Consiliului Facultăţii, după care se avizează în Consiliul de Administraţie şi sunt aprobate de Senatul Universitaţii. Ele sunt făcute publice pe site-ul facultatii http://www.arhitectura.ro şi al universităţii http://www.tuiasi.ro.
3.2. Taxele se pot încasa prin intermediul POS-ului instalat în facultate la etajul II, sala II sau prin transfer bancar efectuat la bănci comerciale sau Poşta Română, cu obligaţia depunerii dovezii de plată a taxei la secretariatul facultăţii, după modelul următor:
BENEFICIAR: UNIVERSITATEA TEHNICĂ ,,GHEORGHE ASACHI” DIN IAŞI
COD IBAN:RO44TREZ40620F330500XXXX
COD FISCAL: 4701606
OBIECTUL PLĂŢII: taxă de şcolarizare sau orice alt tip de taxă cu precizarea facultăţii la care este înscris studentul.
4. TAXA DE ADMITERE
4.1. Admiterea se organizează pe facultăţi şi pe domenii, conform Procedurilor de admitere aprobate de Senatul universităţii.
4.2. Taxa de înscriere la concursul de admitere este făcută publică prin afişare pe site-ul facultăţii şi al universităţii, înainte de începerea sesiunii de admitere.
4.3. Candidaţii au posibilitatea să se înscrie, cu o singură taxă şi un singur dosar de înscriere, la mai multe facultăţi ale Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, în conformitate cu Procedura de admitere a universităţii la studiii de licenţă, în ordinea preferinţelor, urmând ca, în funcţie de media de admitere și de opțiuni, să fie declarat admis la una dintre acestea.
4.4. Candidaţii care optează pentru domenii din cadrul facultăţilor de Arhitectură “G.M. Cantacuzino”, respectiv Automatică şi Calculatoare vor putea considera opţiunile respective doar ca prime preferinţe în fişa de înscriere (preferințele nu se exclud reciproc) .
(1) Sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere:
– copiii personalului didactic şi didactic auxiliar în activitate sau pensionat;
– copiii orfani de ambii părinţi;
– candidaţii proveniţi de la casele de copii sau din plasament familial;
– angajaţii sau copiii angajaţilor din cadrul Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi.
(2) Scutirile de taxă de admitere se fac de către Comisia de admitere conform Procedurii de admitere corespunzătoare, pe baza documentelor justificative.
5. TAXA DE ȘCOLARIZARE
5.1. Taxa de şcolarizare se plăteşte de către următoarele categorii de studenţi:
ü studenţii admişi pe locuri cu taxă;
ü studenţii reînmatriculaţi;
ü studenţii de la buget care nu şi-au respectat obligaţiile contractuale cu privire la promovarea unui an de studii şi se înscriu, la cerere, pentru refacerea creditelor restante, în condiţiile Procedurii de organizare şi desfăşurare a activităţii didactice pentru studiile universitare de licenţă COD.PO.DID.01
– studenţii care, din diferite motive, au depăşit durata de şcolarizare alocată programului de studii la care este înmatriculat;
– studenţii care sunt înmatriculaţi simultan la două programe de studii, în acelasi ciclu de studii universitare, vor plati taxe de şcolarizare la unul dintre acestea;
5.2. Pentru învăţământul universitar de licenţă, locurile finanţate de la bugetul de stat se alocă de către ministerul de resort. Numărul de locuri cu taxă de şcolarizare se stabileşte de Senatul Universităţii, la propunerea facultăţilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Pe parcursul şcolarităţii, studenţii admişi la învăţământul cu taxă pot trece la învăţământul subvenţionat de la bugetul de stat dacă îndeplinesc condiţiile de promovare, numai cu respectarea cifrei de şcolarizare de la buget pentru anul respectiv şi numai la începutul anului universitar, cu aprobarea Senatului Universităţii.
5.3. Cuantumul taxei de şcolarizare se stabileşte anual la facultăţi, se avizează de Consiliul de Administraţie şi se aprobă de Senatul Universităţii. Taxa de şcolarizare se face publică înainte de începerea anului universitar.
(1) Studentul admis pe locurile cu taxă la studii de licenţă și master integrat are obligaţia să achite taxa de şcolarizareîn patru tranşe egale: până la data de 15 octombrie prima tranşă, până la data de 15 ianuarie a doua tranşă, 15 martie a treia tranşă şi până la data de 01 iunie restul taxei de şcolarizare. Candidaţii declaraţi admişi pe locurile cu taxă care solicită cazare în căminele facutăţii vor achita o cotă parte de 1/2 din valoarea taxei de şcolarizare anuală, pânăla data la care se va face cazarea în cămin.
(2) Studentul străin din afara Uniunii Europene, admis în cadrul specializării Arhitectură, are obligaţia să achite integral taxa de studii în euro în primele două săptămâni de la începutul semestrului I.
(3) Studentul care solicită reînmatricularea în urma pierderii calităţii de student prin exmatriculare are obligaţia să depună odată cu cererea de reînmatriculare dovada plăţii taxei de reînmatriculare, precum şi dovada achitării taxei de şcolarizare aferentă semestrului I.
(4) Studentul are obligaţia de a achita toate tranşele din taxa de şcolarizare până la data depunerii cererii de retragere sau de întrerupere a studiilor. Studentul cu taxă care solicită retragerea de la studii şi a achitat în avans o parte din taxa de şcolarizare, poate cere restituirea diferenţei de taxă din momentul în care a fost emisă Decizia Rectoratului privind exmatricularea sa.
(5) Atenţionarea studenţilor în legătură cu neplata taxelor se va face cu cel puţin două săptămâni înaintea începerii sesiunilor de examene (de iarnă şi de vară) pentru ca aceştia să poată plăti taxele până la începutul sesiunii. În caz contrar, studenţii nu vor fi primiţi în sesiune pentru susţinerea examenelor. În acest sens, secretariatul va înainta cadrelor didactice lista studenţilor care nu şi-au achitat taxele de şcolarizare, cu obligaţia acestora de a nu-i primi la susţinerea examenelor.
(6) Repetarea de şcolaritate
Când studentul nu a obţinut cele 40 de credite din contractul de studii pentru anul anterior reluarea studiilor se poate face cu plata taxei de şcolarizare integrale – numită „repetare de şcolaritate” La cerere, cu aprobarea Biroului Consiliului facultăţii, studentul aflat în situaţie de exmatriculare poate fi înscris, pentru reluarea studiilor, în anul de studii pentru care nu a îndeplinit contractul, în vederea recuperării creditelor restante, în regim cu taxă.
(7) Repetarea de școlaritate pe motive medicale
este acordată studenţilor care, în timpul anului universitar, în perioade care nu cuprind vacanţele studenţeşti, au avut concedii medicale pe o durată mai mare de 60 de zile, pentru boli care au necesitat spitalizare repetată şi/sau imposibilitatea de deplasare, şi care au adus scrisoare medicală şi certificatele medicale vizate la Dispensarul pentru elevi şi studenţi din Iaşi; aceştia, la cerere, cu aprobarea Biroului Consiliului Facultăţii, pot fi scutiţi total sau parţial de taxele provenite din repetarea de şcolaritate.
(8) Reînscrierea pentru recuperarea creditelor restante se aplică atunci când când studentul, aflat în ultimul an de studii, a îndeplinit contractul pentru anul de studii respectiv dar mai are discipline nepromovate din anii anteriori. Titularul disciplinei poate aproba recunoaşterea îndeplinirii anumitor activităţi aferente disciplinei (lucrări de laborator, seminare etc.). Dacă toate activităţile aferente disciplinei sunt recunoscute, atunci studentul plăteşte numai taxa de reexaminare. În caz contrar, se plăteşte disciplina nepromovată în funcţie de numărul de credite alocate. Dreptul de reînscriere pentru recuperarea creditelor restante se acordă o singură dată, numai în anul universitar următor terminării ciclului de studii (pentru prima repetare a anului VI). Dacă studentul nu obţine în acest an creditele restante, poate solicita repetare de şcolaritate în anul final numai cu plata integrală a taxei de şcolarizare.
(9) Întreruperea studiilor se face pe o perioadă de maximum doi ani universitari şi numai o singură dată în timpul şcolarităţii. Poate fi din motive medicale sau din motive personale. Anii de şcolaritate întrerupţi nu intră la calculul duratei totale de şcolarizare, dacă cererea este depusă în primele 60 de zile de la începerea anului universitar. La revenirea la studii, studentul va plăti o taxă de reînscriere. Studenţii care beneficiază de aprobare pentru întreruperea studiilor sunt obligaţi ca la reluarea activităţii să acumuleze creditele rezultate în urma modificării planului de învăţământ, cu plata taxelor.
(10) Studentul care nu a achitat taxa de şcolarizare va fi exmatriculat. Solicitarea de exmatriculare se face de către facultate la 15 zile după expirarea termenului de plată neonorat.
(11) Studenţii pot fi scutiţi total sau parţial de taxa de şcolarizare, la cerere, cu aprobarea Biroului Consiliului Facultăţii, în conformitate cu Procedura de organizare şi desfăşurare a activităţii didactice pentru studiile universitare de licenţă COD.PO.DID.01, Art.30. Scutirea de taxă se aprobă înainte de data de 15 octombrie când, conform Contractului de studii, trebuie plătită prima parte de taxă.
(12) Secretariatul facultăţilor păstrează evidenţa studenţilor cu taxă. Acesta are obligaţia să transmită la solicitarea Direcţiei Economice-Serviciul Financiar, lista nominală cu studenţii care plătesc taxe şcolare, tipul de taxe, cuantumul acestora, etc.
6. TAXE ADMINISTRATIVE LEGATE DE ACTIVITATEA DIDACTICĂ
6.1. Taxa de înmatriculare – se stabileşte şi se publică înainte deînceperea anului universitar şi se achită la începutul anului universitar după înmatricularea candidaţilor admişi.
Sunt scutiţi de plata taxei de înmatriculare candidaţii orfani de ambii părinţi, cei proveniţi de la casele de copii sau din plasament familial, copiii personalului didactic, angajaţii sau candidaţii ai căror părinţi sunt angajaţi ai Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iaşi.
6.2. Taxa de înmatriculare în urma transferului de la alte universităţi – se percepe la înmatricularea studenţilor care au obţinut aprobare pentru transferul de la altă universitate.
6.3. Taxa pentru refacerea unor activităţi didactice ce necesită un program didactic suplimentar faţă de cel normat – se percepe pentru recuperarea unor ore de seminar, laborator, proiect etc. care sunt obligatorii şi la care studenţii au lipsit.
6.4. Taxa pentru refacerea disciplinelor nepromovate – cuantumul taxei este stabilit în funcţie de numărul de credite alocat disciplinei nepromovate şi de valoarea în lei/credit
( spre exemplu la o disciplină prevăzută cu 4 credite în planul de învăţământ studentul va achita suma de 4*70lei/credit = 280 de lei).
Prin promovarea unei discipline, oricare ar fi nota obţinută, studentul obţine integral numărul de credite alocat respectivei discipline.
În cazul în care disciplina nu a fost promovată conform condițiilor stabilite în fișa disciplinei, titularul acesteia poate aproba recunoaşterea îndeplinirii anumitor activităţi aferente disciplinei (corecturi în cadrul atelierelor de arhitectură, seminarii, ore de lucrari etc., potrivit fişei disciplinei). În aceste condiții studentul va achita taxa pentru activitățile/creditele neîndeplinite, dar nu mai putin decât taxa de reexaminare.
1). Regulamentul general privind activitatea de proiectare de arhitectură anul universitar 2020-2021 stabilește condițiile de promovare a proiectelor, numărul de credite alocate fiecăruia pentru fiecare an și semestru în parte, promovarea în anul următor fiind condiționată de obținerea unui număr minim de credite în functie de anul de studii.
Studenţii care nu au promovat un proiect, dar care au promovat anul de studii în baza numărului minim de credite la disciplina Proiectare de arhitectură sunt obligaţi să refacă, în paralel cu activitățile curente din anul de studiu în care au promovat, toate activităţile aferente proiectului nepromovat din anul universitar anterior, în cadrul orelor afectate acestuia în anul de studiu imediat inferior și în condițiile noii teme de proiect. Conform Regulamentului general privind activitatea de proiectare de arhitectură anul universitar 2020 – 2021 proiectele nepromovate se refac cu plata, în funcţie de numărul de credite şi de valoarea în lei/credit (nr de credite/proiect*70 de lei).
Schița de schiță se resusține în sesiunea de restanțe și reexaminări cu plata taxei de reexaminare în cuantum de 70 de lei.
Proiectele de specialitate conform planului de învăţământ în vigoare, sunt:
a) proiecte creditate independent:
– anul III, Proiect de urbanism……………………………………….. ..sem. 1/2 credite
– anul III, Arhitectură de interior. Mobilier…………………………………..sem.2/2 credite
– anul III, Proiect tehnic………………………………………………… sem. 2/2 credite
– anul IV, Proiect tehnic…………………………………………………sem. 1/2 credite
– anul V, Proiect tehnic / urbanism …………………………………….sem. 1/2 credite
– anul V, Proiect peisagistică……………………………………………sem. 2/2 credite
– anul V, Compoziție urbană…………………………………………………….sem.2/2 credite
Refacerea proiectelor restante se face în aceleași condiții precizate pentru proiectele de arhitectură.
b) proiecte parte din creditarea unei disciplinei teoretice de specialitate:
– anul IV, Proiect de restaurări………………..… sem .2 / 4 credite curs + proiect
– anul IV , Structuri urbane……………………… sem. 2/3 credite curs+ proiect
– anul IV, Ecologie urbană…………………………….sem.2 / 3 credite curs + proiect
– anul V, Arhitectură ecologică………………………sem.1 / 4 credite curs + proiect
Taxa de refacere a unor activități didactice din cadrul disciplinelor din planul de învățământ care au o componenta de proiect / lucrări conform fisei disciplinei are cuantumul taxei de reexaminare de 70 de lei.
Taxa pentru refacerea disciplinei Studiul formei are cuantumul taxei de reexaminare de 70 de lei.
2). Studentul va depune la începutul anului universitar o cerere (Model ataşat – Anexa 1) de echivalare a proiectelor / lucrărilor / corecturilor sau a seminariilor şi va achita taxa pentru activităţile/corecturile/lucrările (creditele) neîndeplinite. Taxa se achită înainte de prezentarea la examen / predare proiect şi este obligatorie pentru susţinerea acestuia. Dacă titularul va echivala integral activităţile aferente disciplinei, studentul poate achita numai taxa de reexaminare
3). Verificarea achitării taxei se face de către cadrul didactic examinator prin prezentarea chitanţei în original, cu denumirea disciplinei şi numărul de credite plătite, la intrarea in examen – predare proiect. Cadrul didactic titular va nota numarul chitantei în situatia sa.
Taxa de refacere a Practicii din anii I-V se stabilește astfel – nr.credite*70 de lei.
Colocviul de practica profesională din anul VI, sem.11 va putea fi sustinut intr-o sesiune ulterioara de reexaminari cu plata taxei de reexaminare de 70 de lei.
Colocviul de practica prediplomă din anul VI, sem.11 cu plata taxei de refacere a disciplinei astfel nr.credite*70 de lei.
Activitățile de Elaborare disertație, Elaborare prediplomă și Elaborare proiect de diplomă prevăzute în planul de învățământ pentru semestrul al 12-lea se consideră finalizate odată cu obținerea calificativului ADMIS pentru fiecare activitate în parte, până la sfârșitul anului universitar curent. Neîndeplinirea acestor activități are drept consecință reînscrierea în anul VI cu taxa pentru refacerea creditelor.
Conform hotarârii luate în ședința Consiliului Facultății din data de 5.07.2018 aceste prevederi se aplică începând cu anul universitar 2017/2018 pentru studenții anului VI curent ( studenti care nu au repetat anul VI).
6.5. Taxa de reexaminare – se achită pentru susţinerea examenelor în sesiunile de reexaminare sau la susţinerea examenelor în anii ulteriori celui în care a fost parcursă disciplina.
Cadrul didactic are obligaţia să semneze chitanţa cu plata taxei pentru a nu mai putea fi folosită ulterior.
În sesiunile de reexaminări taxele vor trebui să fie achitate integral, indiferent de prezenţa la sesiunile normale de examene.
Studentii care au beneficiat de stagii de studii Erasmus si sustin examene in perioada de reexaminari imediat urmatoare mobilitatii NU platesc taxa de reexaminare.
6.6. Taxa pentru susţinerea examenelor de diferenţă, nenormate – se achită în cazul în care, la continuarea studiilor sau la reînmatriculare apar discipline noi faţă de planul de învăţământ urmat de student anterior; se achită integral înaintea susţinerii diferenţelor în sesiunile de examene.
6.7. Taxa de reînmatriculare – Se achită integral de către toţi solicitanţii care se reînmatriculează în urma pierderii calităţii de student prin exmatriculare sau exmatriculare la cerere, copia după chitanţă se ataşează la cererea de reînmatriculare.
6.8. Taxa de reînscriere după întreruperea studiilor – poate fi diferită în funcţie de motivul întreruperii de studii (din motive medicale sau din motive personale) şi se achită integral la începutul anului universitar, odată cu reluarea studiilor.
6.9. Taxa de resusţinere a examenului de finalizare a studiilor – reprezintă taxa plătită pentru susţinerea probei nepromovate sau la care absolventul nu s-a prezentat într-o sesiune anterioară în care a fost înscris, se achită odată cu înscrierea pentru resusţinerea examenului de finalizare a studiilor.
7. CONTRAVALOAREA SERVICIILOR DE ŞCOLARIZARE
7.1. O persoană poate achita contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care a beneficiat anterior cu finanţare de la bugetul de stat, integral sau parţial, numai în cazul în care a fost admis la un program de studii care este organizat doar cu finanţare integrală de la buget.
7.2. Pentru toate facultăţile taxa este cuantumul finanţării bugetare pentru un student, pentru anul de studii respectiv şi se plăteşte pentru fiecare an de studiu parcurs la buget.
7.3. Pentru facilitarea acestor plăţi, Biroul Consiliului Facultăţii poate stabili un număr de 2 tranşe egale: una la solicitare şi a doua pană la data de 31 decembrie a aceluiaşi an. În acest caz solicitantul are obligaţia să depună la facultate o declaraţie notarială pe propria răspundere, prin care se angajează că va achita contravaloarea servicilor de şcolarizare, cu precizarea termenului limită.
7.4. Solicitantul va depune o cerere (Model ataşat – Anexa 2) prin care va solicita achitarea taxei reprezentând contravaloarea serviciilor de şcolarizare pentru perioada în care a beneficiat de alocaţie bugetară în cadrul facultăţii.
7.5. După întocmirea de către Administratorul Şef al facultăţii a referatului ce cuprinde calculul sumei de achitat, reprezentând contravaloarea finanţării de la buget aferentă perioadei de şcolarizare şi achitarea acesteia de către solicitant, acesta va primi o adeverinţă din partea facultăţii prin care se confirmă achitarea sumei.
8. DISPOZIȚII FINALE
8.1. Scutirile totale sau parţiale de taxe se fac cu respectarea Procedurii de organizare a studiilor universitare de licenţă COD.PO.DID.01, în vigoare. Ele sunt aprobate în Biroul Consiliului Facultăţii şi aduse la cunoştinţă Direcţiei Economice.
8.2. Taxele achitate se restituie din motive bine întemeiate numai în următoarele 4 săptămâni de la data efectuării plăţii. Cererea de restituire, însoţită de chitanţa în original, se aprobă, în cazuri bine justificate, de către decanul facultăţii.
8.1. Scutirile totale sau parţiale de taxe se fac cu respectarea Procedurii de organizare a studiilor universitare de licenţă COD.PO.DID.01, în vigoare. Ele sunt aprobate în Biroul Consiliului Facultăţii şi aduse la cunoştinţă Direcţiei Economice.
8.2. Taxele achitate se restituie din motive bine întemeiate numai în următoarele 4 săptămâni de la data efectuării plăţii. Cererea de restituire, însoţită de chitanţa în original, se aprobă, în cazuri bine justificate, de către decanul facultăţii.
Prezentul regulament a fost aprobat în şedinţa Consiliului Facultăţii de Arhitectură, din data de 18.09.2020 și se aplică începând cu anul universitar 2020/2021.
Anexele 1 şi 2 fac parte integrantă din prezentul regulament.
DECAN,
Conf.dr.ing. Tania Mariana HAPURNE