Proiectul cultural IAȘI NE.MAI.VĂZUT promovează arhitectura mai puțin cunoscută din orașul Iași prin activități creative pentru publicul tânăr.
Seria de evenimente centrată pe fotografie ,,Iași ne.mai.văzut. Orașul ca atmosferă” este dedicată studenților și urmărește valorificarea laturii experiențiale, exploratorii în procesul de înțelegere a arhitecturii.
Atelierele, expozițiile și concursurile ,,Orașul ca atmosferă”, utilizează fotografia ca instrument analitic și descriptiv, deosebit de util pentru a observa mediul construit și a înțelege relația dintre oraș și oamenii care îl locuiesc.
Vă invităm să participați la cea de a treia ediție a concursului de fotografie „Orașul ca atmosferă” ce are ca temă ilustrarea ambianței arhitecturale specifice zonei istorice COPOU, de pe traseul Iași ne.mai.văzut: strada Nicolae Gane, strada Ralet, strada Lascăr Catargi, strada Gh. Asachi, prezentat în harta anexată.
Concursul încurajează utilizarea artei fotografice în scopul promovării arhitecturii și identității orașului Iașipornind de la:
- Explorarea orașului, observarea spațiului urban și a elementelor de detaliu;
- Surprinderea prin fotografie a elementelor de atmosferă și identitate a locului;
- Exprimarea unei viziuni personale, sensibile asupra arhitecturii mai puțin cunoscute;
- Crearea de compoziții fotografice care au capacitatea de a influența prin expresivitate și mesaj percepția publicului asupra orașului Iași.
Așteptăm lucrările voastre sub forma unui eseu vizual compus din 4 fotografii și o scurtă descriere (maximum 40 de cuvinte) a conceptului lucrării.
Înscrierea se realizează prin:
1. completarea formularului de înscriere disponibil prin scanare cod;
2. atașarea unei copii după carnetul de student;
3. atașarea lucrării sub forma unui afiș A2, format jpeg, cu dimensiunea maximă 25 MB, conform layoutului atașat, respectând registrele principale de compoziție și fonturile propuse.
Fișierul va fi denumit astfel: inițialele Prenumelui și Numelui cu litere mari, urmate de 3 cifre aleatorii diferite și neconsecutive.
Exemplu: Popescu Marin Ion – PMI357
În cazul în care fotografiile conțin imagini de persoane, participanții trebuie să prezinte acordul scris al acestora pentru utilizarea fotografiilor în concurs, expoziție și în mediul online.
Se admit prelucrări simple ale fotografiilor, fotomontaje și inserări de elemente grafice.
Lucrările selectate vor fi prezentate în cadrul expozițiilor Iași ne.mai.văzut, precum și pe paginile de promovare a proiectului cultural
https://www.instagram.com/iasi.ne.mai.vazut și https://www.facebook.com/iasinemaivazut.
Cine poate participa? R:
- studenți de la toate facultățile din țară;
- arhitecți stagiari.
Ce premii sunt oferite? Premiile sunt în valoare totală de 1200 lei
Calendarul concursului:
Lansare: 10.04.2023
Data limită de înscriere: 10.05.2023, ora 24:00
Jurizare: 11.05 – 15.05. 2023
Anunțarea câștigătorilor: 16.05.2023.
Juriul concursului reunește creatori pasionați de fotografie, de orașul Iași și de arhitectură:
Anca Minican – arhitect, cofondator ”Platinum Presse Editions” și ”Essential Seeing”, Lausanne;
Vlad Pătru – arhitect la ”Tecon Architects”, fotograf de arhitectură și fondator al ”NODE studio”, București;
Ionuț Dohotariu – fotograf pinhole (analogic și digital), asist. univ. dr. arhitect la Facultatea de Arhitectură ,,G.M. Cantacuzino”, Iași (FAI);
Liliana Petrovici – fondator și coordonator ,,Iași ne.mai.văzut” și ,,Orașul cu ferestre colorate”, s.l. dr. arhitect la FAI;
Oana Stanciu – arhitect fotograf, designer spații expoziționale la Romanian Creative Week, creator event Bahlui Visions și PlayEscapes, asist. univ. drd. la FAI;
Ramona Costea – cofondator al proiectului cultural MEMORAT, coautor ,,Macheta orașului istoric””, ,,Caravana Unirii”, asist. univ. dr. arhitect la FAI.
Participarea la concurs implică acceptarea deplină a prezentului regulament.