Pentru o mai bună expunere a caracterului dinamic si plin de vitalitate pe care Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” l-a dezvoltat odată cu afilierea în consorțiul academic internațional INGENIUM – European University, se conturează oportunitatea realizării unui spațiu-semnal, de interfață cu studenții universității noastre, care să transmită printr-o comunicare vizuală coerentă valorile INGENIUM.
Dinamic, ingenios, versatil, vibrant și actual sunt doar câteva din cuvintele cheie care definesc conceptul și creionează componenta vizuală și de atmosferă pe care spațiul propus ar trebui sa o dezvolte, oferind totodată o direcție de urmat în amenajarea viitoare a spațiilor publice si semi-publice ale Universității.
Dintre aceste spații cu imens potential de reactualizare a imaginii Universității in sincronizare cu valorile pe care le promovează, se propune amenajarea unei zone din cadrul foyerului clădirii Rectoratului Universității, amplasată intr-o zonă foarte vizibilă și puternic circulată, cu potențial maxim de exprimare vizuală a mesajului descris mai sus.
Adresat tuturor studenților Facultății de Arhitectură “George Matei Cantacuzino”, concursul propune așadar remodelarea spațiului menționat (identificabil/marcat în fotografiile și releveul anexat) și transformarea acestuia intr-o zonă ce va deveni generatoarea unui concept vizual susținut de un design (formal, estetic si semantic) ce poatefi extins în întregul hol,oferind o alternativă flexibilăși adaptabilă de utilizare a spațiului existent.
Proiectul de reamenajare va defini sub-zone de recreere, informare
și socializare, necesare în orice
spațiu (semi)public de
primire, folosind elemente de
mobilier modular, versatil (multiplicabil și în
alte zone aleholului Rectoratului TUIASI, facilitând astfel conturarea unei
viitoare abordări plastice omogene a foyerului), elemente de signalistică/ identitate vizuală, soluții de
tip deck/podium/pardoseală marcată, monitoare informative
pentru delimitarea zonei de intervenție, panotaje și placări
la nivelul pereților și al tavanului,
soluții de iluminat local arhitectural etc.
Propunerile studenților vor ține cont de caracterul reversibil al intervențiilor propuse, iar pentru sublinierea potențialului informativ al amenajării se încurajează integrarea de soluții smart ce pot imbunătăți experiența utilizatorilor (stații de încărcare smartphone/laptop, zone de informare interactivă despre structura, valorile, programele și activitățile derulate în alianța INGENIUM etc).
Studenții pot participa în echipă sau individual, iar proiectul predat trebuie să cuprindă piesele definitorii indicate, detaliate în vederea ofertării spre execuție și a realizării concrete.
INFORMAȚII UTILE
1. Dreptul de participare
Se pot înscrie în concurs studenți ai Facultății de Arhitectură “G.M.Cantacuzino”, indiferent de anul de studii. Studenții pot participa individual sau în echipe de 2 sau mai mulți membri.
2. Desfășurarea concursului
Studenții se vor înscrie prin transmiterea unui e-mail de informare prin care își anunță intenția de participare până la 20 decembrie 2024 către concurs.ingenium.corner@gmail.com, ce va conține numele studenților din echipă și datele de contact (adresa de e-mail instituțional TUIASI)
În urma email-ului de înscriere, organizatorii vor reveni cu detalii despre locația virtuală de unde se poate descărca documentația pusă la dispoziția participanților, despre cea in care se vor încărca proiectele, precum si cu informații privind anonimizarea planșelor de concurs.
2.1 Documentația pusa la dispoziția participanților:
• Elemente de temă;
• Releveu (format .dwg) , cu marcarea de principiu (aproximativă dpdv dimensional) a zonei care urmează a fi amenajate;
• Documentar foto;
• Layout planșă .
3. Conținut proiect
Echipele vor preda piese desenate (plan general, plan tavan, plan pardoseală, secțiuni, desfășurări (1:50 /1:20), perspective, detalii mobilier fix și mobil, detalii elemente de placare orizontale și verticale, sisteme de iluminare arhitecturală, alte elemente de amenajare a holului etc) și piese scrise (listă furnizori piese propuse spre achiziționare).
Proiectele pot fi încărcate până la data de 24 februarie 2025 (ora 23:59:59).
Organizatorii nu își asumă răspunderea pentru proiectele care conțin planșe in format electronic cu erori /corupte/ilizibile, care nu respecta layout-ul stabilit, pentru proiectele pierdute, predate tardiv, transmise la alt e-mail sau încărcate pe altă locație decât cea alocată, Aceste proiecte pierd posibilitatea validării, fiind excluse din concurs.
4. Jurizarea si desemnarea câștigătorilor
Juriul de specialitate va fi format din minim 3 persoane, desemnate de către organizatori, numele acestora urmând a fi comunicate la deschiderea procesului de jurizare. Juriul va stabili criteriile de departajare si va evalua proiectele participante.
Anunțarea câștigătorului/echipei câștigătoare se va realiza în in data de 28 februarie 2025, expoziția si premierea urmând a fi programate pe 7 martie 2025.
Proiectul desemnat câștigător va fi premiat cu suma de 5000 lei.